Anxietate - de ce îmi fac griji tot timpul?
Senzația de anxietate este rău sau normal? Psihologii spun că toate emoțiile noastre sunt neutre și importante. Recent, anxietatea a devenit larg răspândită în societate. Acest lucru este destul de de înțeles - criza financiară, carantină, știri deprimante, oamenii sunt stresați, îngrijorați de viitor. Psihicul reacționează la anumite evenimente. Problema apare atunci când anxietatea devine o stare și nu poate fi controlată. În acest caz, vorbim despre o tulburare de anxietate. Vestea bună este că această condiție poate fi corectată.
Cauza anxietății poate fi unul sau evenimente constante care traumatizează psihicul. Principalii factori sunt stresul, surmenajul, lipsa somnului; frica de a repeta experiențe negative; conflicte, nemulțumiri cu viața, probleme cu funcționarea sistemului nervos și endocrin.
Semnele psihologice fizice indică o problemă. Primele includ: bătăi rapide ale inimii și respirație; senzație de lipsă de aer; ameţeală; greaţă; nevoia frecventă de a urina; gură uscată; transpirație crescută; spasme musculare și tensiune; fior; insomnie.
Simptome psihologice ale anxietății: deteriorarea memoriei și a concentrării; confuzie; gânduri obsesive despre situații înfricoșătoare; autocritică dură; atacuri de agresiune; atacuri de panica; plin de lacrimi.
Cum să depășești anxietatea?
Pentru început, puteți încerca să faceți față singur cu tulburarea. Somn de noapte - 8 ore, plimbări în aer curat, exerciții fizice, duș de contrast, eliminarea alimentelor care afectează sistemul nervos central, precum cafeaua, băuturile alcoolice, grase, afumate și picante. Adaugă ceaiuri din plante, vitamine, fructe, nuci, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi în dieta ta. O activitate la fel de benefică pentru suflet este să petreci timp făcând ceea ce îți place, hobby-uri, citit și muzică liniștitoare. Ceea ce este, de asemenea, foarte util este rugăciunea, când o persoană se îndreaptă către o Putere Superioară, este ca și cum își transmite neputința și renunță la control.
Un grup de psihologi condus de Frank Bonaguidi a realizat un studiu conform căruia credința în Dumnezeu ajută pacienții să supraviețuiască. S-a dovedit că cu cât pacientul simțea mai puternic o legătură personală cu Dumnezeu, cu atât îi era mai ușor să învingă boala. Astfel, rugăciunea regulată și participarea la biserică au jucat un rol important în recuperare.
Dacă nu puteți face față anxietății, contactați consultanții noștri.